top of page
C
D
I
N
O
Ö
P
R
Ş
U
Ü
V
Y
Z

A

A

Akut serebrovasküler atak: Beyni besleyen damarların daralması/tıkanması veya kanaması ile ortaya çıkan, hasar gören beyin bölgesi ile ilgili belirtiler veren bir hastalık grubudur. Halk arasında “beyin kanaması/inme” olarak da bilinir.

Anorektal hastalıklar (hemoroid, anal fissür, fistül, anal abse, vb.): Makat ile ilgili hastalıklar için kullanılan genel isimdir. Hemoroid= basur, fissure=makkatta çatlak, apse = akıntılı yara olarak bilinir.

B

B

Bartholin kisti: Kadın sağlını ilgilendiren bir rahatsızlıktır. Vajen yerleşimli Bartholin bezlerinin iltihaplanmasıdır.

E

E

Ensefalit: Beynin iltihaplanmasıdır. Menenjit ile birlikte ise meningoensefalit olarak isimlendirilir. 

Ensefalopati: Beyin fonksiyonlarında bozulma.

F

F

Faset denervasyon: Problemli olan faset eklemlere (Faset eklemler omurganın hareketliliğini ve esnekliğini sağlayan, her 2 omur arasında sağ ve sol olmak üzere ikişer tane olan eklemlerdir. ) ait sinirler bulunarak, radyofrekans enerjisi yardımı ile faset eklem sinirlerinin yakılması işlemidir.

 

Folikülit: Kıl kökü iltihabıdır.

G

G

Ganglion: El ve el bileği çevresinde en sık gözlenen kitledir. Bu kistler kötü huylu (habis=kanser) değildir ve diğer doku ve organlara uzanım (sıçrama) göstermezler.

 

Glokom: Halk arasında "Göz Tansiyonu" ya da "Karasu Hastalığı "olarak bilinen glokom, göz içi basıncının sıklıkla yükselmesidir. Glokom nedeniyle görme siniri hasara uğrayabilir.

H

H

Hallux valgus: Ayak başparmağının kendiliğinden ve kalıcı olarak dış yana doğru yönlenmesi, başparmağın tarak kemiği ile eklem yaptığı bölgede, ayağın iç yanında ağrılı bir kemik çıkıntısının oluşması, tarak kemikleri bölgesinde ayağın genişlemesi ile kendini belli eden bir ayak hastalığıdır.

 

Hidrosel: Testisleri çevreleyen zarlar içinde normalden daha fazla sıvı birikimi sonucu testis torbasının (skrotum) şişmesi durumudur.

İ

İ

İmmobilize olması: Hareketsiz hale gelinmesi anlamındadır.

 

İnkontinans: İdrar kaçırma rahatsızlığıdır.

J

J

Jinekomasti: Erkek memesinin normalden fazla büyümesidir.

K

K

Katarakt: Göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşmasıdır.

 

Kifoz: Sırtın üst kısmının (torasik omurga) ileriye doğru yuvarlaklaşmasıdır. Halk arasında “kamburluk” olarak tanımlanır.

 

Kist hidatik: Kedi, köpek gibi hayvanlardan insanlara geçen bir parazit nedeniyle başta karaciğer olmak üzere bazı organların içinde içi sıvı dolu kistlerin oluşmasıdır. Karaciğerde başka nedenlerle de kist oluşabilir. Kist hidatikte diğer kistlerden farklı olarak kistlerin içindeki sıvıda parazitin yavruları yaşar.

 

Kist sebase eksizyonu: Yağ bezlerinin büyümesi sonucu deri altında oluşan kistlerin çıkarılmasıdır.

 

Kistik higroma: Eklem kapsülü, tendon veya tendon kılıfı üzerinden çıkan içi jel kıvamında bir sıvı ile dolu kistik yapıdaki iyi huylu tümörlerdir.

 

Kolonoskopi: Kalın bağırsağın makattan girilerek, sakinleştirici ilaç (sedasyon) veya anestezi altında bir fiberoptik kamera ile monitör altında incelenmesi işlemidir.

 

Komedon: Bir deri keseciğinin ucunun tıkanması neticesinde kesecik içindeki epitel hücrelerinin pul pul dökülmesi ile ve yağ birikimi ile oluşan kütleye denir. Kozmetik kaygı dışında sağlık riski oluşturan bir durum değildir.

 

Kondilom: HPV( Human Papilloma Virüs) enfeksiyonu sonucu genital bölgede oluşan genital siğillere verilen bir isimdir.

 

Konka hipertrofisi: Burun eti büyümesidir.

 

Koroner arter kalsiyum skorlama testi: Kalp damarlarındaki kireçlenme miktarını ve buna bağlı olarak koroner arter hastalığı riskini ortaya koyan bir tetkik yöntemidir. Koroner arter hastalık tanısında kullanılabilir. Bireysel Poliçelerimizde kapsam dahilinde değildir.

 

Koroner VCT (Volüm Bilgisayarlı Tomografi )anjiyo: Klinik bulgusu olmayan hasta gurubunda erken koroner arter darlığı tespit edilip tedavi yönlendirilebilmektedir. Bireysel poliçelerimizde kapsam dahilinde değildir.

L

L

Lipom( yağ bezesi): Yumuşak dokudan veya bağ dokusundan çıkan iyi huylu tümörler arasında en sık görülen tiptir.

M

M

Menenjit: Beyin zarının iltihaplanması ile oluşan bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır.

 

Miyokard enfarktüsü: Kalbi besleyen damarlardan birinin ya da birden fazlasında darlık/tıkanma gelişmesi so­nucunda kalp kasının (miyokard) bir bölümünün beslenemeyerek ölmesidir. Halk arasında “kalp krizi” olarak tanımlanır.

 

Morton nöroma: El ve Ayak kemikleri arasındaki sinirin kalınlaşması ile bulgu veren hastalıktır.

S

S

Septal deviasyon: Burun boşluğunu ikiye ayıran bölmenin eğriliğidir.

 

Siğil: Derinin üst tabakasının bir viral infeksiyon sonucu ortaya çıkan selim tümörlerdir.

 

Sinir blokajı: Sinir iletisinin kesilmesidir. Ağrı tedavisinde kullanılır.

 

Sinüs pilonidalis (kist dermoid sakral): Halk arasında Kıl dönmesi olarak bilinir, içi kıl dolu iltihap kesesidir. Genellik kuyruk sokumunda oluşur.

 

Sistorektosel: Kadının idrar torbası (mesane) ve vajen arasındaki destekleyici dokunun zayıflaması sonucu mesanenin vajene doğru çıkıntı yapmasına denilir. Sistosel halk arasında ‘idrar torbasının sarkması’şeklinde bilinir.

 

Skolyoz: Omurganın göğüs (torasik) veya bel (lomber) bölgelerinde görülebilen, yana doğru eğriliğidir. Tek başına olabileceği gibi, kifoz (arkadan öne doğru anormal bir eğrilik) ile beraber de görülebilir (Kifoskolyoz).

T

T

Timpanoplast: Kronik orta kulak problemlerinde uygulanan “Timpanoplasti” ameliyatı teknik olarak orta kulakta ve kulak kepçesi arkasındaki kemikteki iltihabın temizlenmesi, kulak zarı ve orta kulaktaki işitme sisteminin onarılması işlemidir.

 

Trigger finger (tetkik parmak): Tetik parmak hastalığı, parmak hareketleri sırasında takılma ve ağrı hissi yaratan bir durumdur. Bazen parmakta kilitlenme gözlenir ve hasta parmağını düzleştirmekte güçlük çeker.

 

Tuzak nöropati: Dirsek, el bileği, ayak bileği gibi bölgelerde sıklıkla olur. Sinirlere dışarıdan baskı olması nedeniyle ağrı, uyuşma gibi belirtilere neden olan bir hastalıktır. İleri vakalarda ameliyat uygulanır.

bottom of page